11 тонн сиру привезли на «Гуцульську бринзу» (ФОТО)

IMAG0554_article_image620x375У Рахові третій день смакують бринзу, вурду, овечий і коров’ячий сири, приготовлені місцевими господарями. Другі за популярністю — вишиванки, які вже стали мейнстрімом — туристи купують їх й одразу ж одягають. Цього року «Гуцульську бринзу» з’їхалося дуже багато туристів — за приблизними підрахунками — близько 10 тисяч. В обідню пору на дорозі, що веде до сцени, через велике скупчення людей утворювалися затори.  

Ціни на бринзу і сир коливаються у межах 80-100 гривень. Видів сиру дуже багато — сучасні господині додають до нього базилік, перець, горіхи, а ще підкопчують виліплюють з нього коників, плетуть косички.

IMAG0537IMAG0536

Ціни на вишиванки дуже різні — від 120 гривень до 5-6 тисяч.  Вистачає на фесті й китайського мотлоху, зате тут його значно менше, ніж на деяких інших подібних заходах. Бограчем можна посмакувати за 30-35 гривень, пропонують ще шашлик, варену кукурудзу та деякі гуцульські страви.

IMAG0531IMAG0550

У Міжнародному гуцульському фестивалі, який передував «бринзі» 2 і 3 вересня, взяло участь понад 140 колективів з восьми гуцульських районів трьох областей: Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської. Свою творчість вони представляли вчора, а сьогодні отримали нагороди від обласної і районної влади.

IMAG0575

Перший день фестивалю розпочали науковою конференцією, під час другого дня встановили рекорд — найбільша кількість трембітарів на одній локації: 56 трембітарів, і внесли його до Національного реєстру рекордів України.

На «Гуцульську бринзу» завітав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Як відомо, це один із його улюблених фестів.

Сьогодні у рахові свої досягнення представляє 21 населений пункт. У кожного — окремий павільйон. На показ виставляють усе найкраще — від рушників і вишиванок до музик з трембітами.

IMAG0606IMAG0615

На фестивалі  зареєстрували 11 тонн сиру, який привезли на продаж. Загалом на фесті продавали продукцію у 400 точках, повідомила начальник управління зв’язків з громадськістю Рахівської РДА Вікторія Васильовка.

Наразі «Гуцульська бринза» триває. Попереду — вечірня програма за участі відомих виконавців, а також смакування неперевершеної бринзи!

IMAG0540IMAG0607

Наталія Каралкіна, 

фото автора

поділитись в соцмережах