«Перша закарпатська палинчарня» – єдине підприємство в Закарпатті, яке розпочало виробництво міцних алкогольних напоїв (фото)

закарпатська палинчарня
«Перша закарпатська палинчарня» – єдине підприємство в нашому краї, яке офіційно розпочало виробництво міцних алкогольних напоїв з плодових спиртів – традиційних для Закарпаття натуральних фруктових дистилятів, відомих як палинка.
«Plinka» (угорська), «Palenka» (чеська, словацька), «Палинка», «Палиночка» (закарпатська народна назва). Фруктова горілка, дистилят, плодовий бренді і т.д.

Торгові марки «Палиночка» та «Перша закарпатська палинчарня» належать ТОВ «Агрофруктсервіс» і були зареєстровані у 2016-2017 роках. Підприємство має на меті відродження «палинковаріння», удосконалення славного міцного напою і при цьому максимальне збереження його природного плодового аромату, упровадження культури споживання справжніх фруктових дистилятів.
Завод «Агрофруктсервіс» має найсучасніше технологічне обладнання, що виготовлене на замовлення в Європі і відповідає найсуворішим критеріям та вимогам ЄС. Тестування повного процесу виробництва, навчання персоналу підприємства тривало під контролем спеціалістів Асоціації палинкарів Угорщини – «Посольства Угорської Палинки» (Будапешт).
Кваліфіковані фахівці, високотехнологічні способи переробки фруктів та процес багатоступеневої дистиляції дозволяють виробляти фруктові алкогольні напої преміум-якості. Потужні дистиляційні котли з міді та чотирирівнева ректифікаційна колона здійснюють основний процес перегонки. Саме завдяки специфічним фізико-хімічним властивостям міді (нейтралізує небажані хімічні сполуки) зброджена фруктова сировина під час багатоступеневої дистиляції максимально позбавляється від шкідливих сторонніх речовин, в результаті чого виходить «очищений» алкоголь, в якому в повній мірі збережені смакові та ароматичні властивості плодових спиртів, що є невід›ємною частиною справжніх міцних фруктових напоїв найвищого гатунку. Крім того, сучасне лабораторне обладнання допомагає дуже точно контролювати всі етапи бродіння, дистиляції та купажування. У виробництві палинки використовують тільки свіжі, зрілі й соковиті плоди. Для виготовлення однієї пляшки напою потрібно 7-9 кілограмів стиглих фруктів.
Дистилят обов’язково проходить не менш важливий етап – «відпочинок» та витримку. Залежно від технології й бажаного кінцевого результату «відпочинок» напою з фруктового спирту (а це такі палиночки – сливова, грушева, яблучна, черешнева, абрикосова, айвова, виноградна та фруктова) проходить в спеціальних ємностях з нержавіючої сталі. Як правило, процес «відпочинку» триває від 30 до 90 днів. Лише після цього напій набуває насиченого аромату. Процес витримки планують здійснювати в дубових бочках терміном від 6 місяців до 1, 3, 5, 7 років і більше, залежно від можливостей підприємства.
Найважливіше у діяльності палинчарні – виробництво натурального алкогольного продукту, без хімічних консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку та інших промислових смакових добавок чи барвників. Кожен виріб відповідним чином сертифіковано, а сама палинка регулярно проходить аналіз в лабораторії. Очевидно, що такий відповідальний і професійний підхід до виробництва гарантує продукції «Першої закарпатської палинчарні» її унікальність та автентичність, а кожна пляшка палинки, перед тим як стати справжньою перлиною святкового столу, наповнюється частинкою сонця, кропіткої роботи та любові.

поділитись в соцмережах